pátek 19. října 2007

Jak uspět při drakiádě

Ptáte se, jak uspět při drakiádě? Zaleží na tom, co považujete za úspěch. Osobně považuji za úspěch, když mnou postavený drak vzlétne do vzduchu a udrží se tam po dobu delší než krátkou. Posledně jsme vyráběli draky na minulém zahajováku - to se celkem povedlo, i když žádnou fotku draka ve vzduchu nemám. Budete mi prostě muset veřit, že skoro všichni draci (nebo snad všechny draky?) lítali/y.
Myslím, že to bylo hlavně tím, že jsem prostě věděl, jak na to. A to "jak na to" jsem se dověděl na téhle stránce. Takže pokud patříte k těm, komu za mlada drak snad nikdy nelétal (jako mně), tak si opravdu pozorně přečtěte onen návod. Zde jsou některé doplňující postřehy:

  • tyčky by opravdu měly být čtvercového průřezu, jinak na sobě nebudou držet
  • tloušťka 4mm je ideální, 5mm taky ještě jde, víc už ne a míň taky ne
  • tyčky se často dají sehnat v papírnictví, není nutný obchod s modelářskými potřebami
  • hedvábný papír je vhodný, ale často stačí přijít do obchodu a chtít "papír na draka". Jen je třeba si zkontrolovat, že vám prodají papír na draka, a ne papír na draka, jinak by to bylo všechno na draka.
  • krepový papír je velice vhodný na ocas, jmenovitě na bábrlata. Nejlepší je nastříhat z krepáku proužky 2x40 cm a po dvou nebo po třech je nasázet do ocasu. Ocas musí být dost dlouhý - klidně 1,5m a více. Důležité je aby bábrlata byla hlavně ke konci ocasu, protože ten draka stbilizuje
  • vyvážení draka (krok 6 návodu) je taktéž velmi důležité. Snažte se dodržet oněch 60 stupňů sklonu tak, jak je na obrázku. Jinak se bude drak zmítat a neudrží se ve stabilní pozici. Ty čtyři provázky spojené nad středem draka musí být spojeny tak, aby se drak nepřevažoval ani doleva ani doprava. Toho se dá jednoduše docílit tím, že provázek, který je delší, postupně zkracujeme uzlíky.
  • provázek na pouštění draka by měl být pevný, ale ne příliš tlustý, protože potom svou vahou stahuje draka k zemi. Naprosto nevhodným typem provázku je vlasec. Dobré je použít provázek z nějakého staršího, již nefunkčního, v obchodě zakoupeného draka.
  • zdobit draka pastelkami je nevhodné - velmi často se stane, že draka prostě propíchnete. Pokud se to stane, dá se ještě drak zachránit kouskem papírové lepicí pásky, případně papírovou záplatou. Záplatu lze rovněž vtipně využít jako dominantní prvek celé výzdoby.
Při drakiádě je důležité hlavně to, aby drak létal. Pokud bude někdo umět vyrobit řiditelného draka či pokud bude někdo dokonce umět ŘÍDIT řiditelného draka, bude jistě odměněn upřímným obdivem všech zúčastněných svišťů, případně může být odměněn (počkat, co to tady mám v šuplíku... co to je? fuj... ale jo, to se bude hodit) nějakou hodnotnou věcnou cenou.
Takže, milí svišti a taktéž sviští rodičové, připravte si draky a jiné saky paky a uvidíme se na drakiádě!
Jo a připomínám, že drakiáda se koná v sobotu, 3.11. v Divoké Šárce.

1 komentář:

Kristýna Š. řekl(a)...

Ha, tak tohle nemůžu nechat bez komentáře! Skvělá příprava Intoši! Oceňuji, přestože patřím k těm, kterým drak vždycky létal. Takže si dovolím pár připomínek - vlasec ano, ale v minimální síle 0,80 mm. Kromě pastelek nejsou vhodné ani vodové barvy, které papír často promáčí, zbývají tedy měkké pastely, voskovky, tempery a fixy. V neposlední řadě spray a třeba i šablony! No a pro větší výběr si můžete stáhnout návod na výrobu malajského draka, který se v našich povětrnostních podmínkách obejde bez ocasu a vykazuje výtečné letové vlastnosti. Mezi fotkama je i jedna nová z loňského zahajováku, kde je důkaz, že Intošovi draci létají!!!